چند وقت پیش انتشار ویدیویی از رقص و شادی دانشآموزان به مناسبت روز معلم آن هم با آهنگ یکی از خوانندههای آن طرف آبی، چنان جنجالی به راه انداخت که پای وزیر و وکیل را به ماجرا باز کرد و همانطور که انتظار میرفت حساسیت بیشتری بر روی موسیقیهایی که در مدارس پخش میشوند، ایجاد شد و بخشنامههایی هم به دست مدارس رسید، بخشنامههایی که مسئولان آموزش و پرورش خود خبر از تدوین و ابلاغ آنها داده بودند. مانند دستورالعمل سرود دانشآموزی و بخشنامه ممنوعیت ترانههای نامناسب در مدارس. با گذشت چند هفته این موضوع درحال به حاشیه رفتن بود مخصوصا که اتفاقات دیگری تمام حواس کاربران فضای مجازی را به خودشان مشغول کرد تا اینکه دیروز روزنامه همشهری با تیتر «توبیخ شادی در مدارس» خبر از ممنوعیت پخش هر گونه موسیقی در مدرسهها داد. این روزنامه نوشت که وزیر سابق آموزش و پرورش در آخرین روزهایی که سکان هدایت این وزارتخانه را برعهده داشته، بخشنامه محرنامهای را به مدارس ارسال و پخش هرگونه موسیقی را در مدارس ممنوع کرده است.
در این بخشنامه تأکید شده مدیری که از این دستور سرباز زند، متخلف خواهد بود. گویا مدیر یکی از مدارس هم به همشهری گفته بود مدتی است به دلیل پخش یک آهنگ مجاز از سوی وزارت ارشاد مجوز دارد و در کتابفروشیها به فروش میرسد، اداره تخلفات آموزش و پرورش وی را احضار و توبیخ کرده، اما پیگیریهای«شهروند» از مدیران وزارت آموزش و پرورش خبر از بیاطلاعی آنها از وجود چنین بخشنامهای میداد. نخستین کسی که سراغش رفتیم رضوان حکیمزاده معاون ابتدایی آموزش و پرورش بود، او به کلی از این موضوع اظهار بیاطلاعی کرد. نفر دوم علیرضا کاظمی معاون پرورشی آموزش و پرورش بود که به «شهروند»گفت: «همین الان که شما تماس گرفتید درحال بررسی این بودیم که چنین خبری از کجا آمده است، با تمام مدیرانی که به نحوی به ماجرا مربوط بودند هم تماس گرفتیم و همگی میگفتند که چنین بخشنامهای از سمت ما صادر نشده است.»
او ادامه داد: «اصلا از نظر خود شما چنین چیزی ممکن است؟ امکان دارد که آموزش و پرورش بگوید هر گونه موسیقی ممنوع است؟ آن هم درحالیکه صداوسیما و خیلی از نهادهای فرهنگی که خوب هم کار میکنند از موسیقی برای پیشبرد اهداف فرهنگی و تربیتی استفاده میکنند. من احساس میکنم غرضورزیهایی وجود دارد و عدهای میخواهند حاشیه درست کنند وگرنه اصلا چنین چیزی چرا باید در شرایط کنونی که تازه برای وزارتخانه سرپرست تعیین شده مطرح شود آن هم بدون سند و مدرک! خواهش ما از رسانهها مخصوصا رسانهای که این خبر را منتشر کرده این است که اگر سندی دارند به ما هم بدهند تا ما هم باخبر شویم.» نفر سومی که اعلام کرد روحش هم از وجود چنین بخشنامهای خبر ندارد، علی رمضانی مدیرکل فرهنگی هنری اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش بود، کسی که در زمینه صدور بخشنامههای مربوط به سرود مدارس و انتخاب موسیقی مناسب برای فضاهای آموزشی نقش زیادی داشت. او گفت: «هنوز هم سیاست همان است یعنی تهیه و پخش موسیقی مناسب با فضای آموزشی در مدرسهها و چیزی تحت عنوان ممنوعیت پخش هر نوع موسیقی اصلا سیاست آموزش و پرورش نبوده است که بخواهد در این زمینه بخشنامه صادر کند.»
بعد از اظهار بیاطلاعی مدیران آموزش و پرورش به سراغ چند نفر از مدیران مدارس رفتیم که آنها هم از وجود این بخشنامه اظهار بیاطلاعی کردند. فقط طباطبایی مدیر یکی از مدارس غیرانتفاعی به «شهروند» گفت: «بعد از غائله کلیپها چند بار در جلسات مختلف به شکل تذکر و هشدار به ما گفته شده که داشتن مجوز وزارت ارشاد برای پخش یک موسیقی در مدرسه چه در جشنها و چه در فضاهای دیگر کافی نیست، بلکه موسیقی که پخش میشود باید مناسب فضای آموزشی باشد و به رقص و پایکوبی بچهها منجر نشود.»
او ادامه داد: «اتفاقا یکی از مدیران برای ما از محسن یگانه مثال زد و گفت که مثلا فلان آهنگ این آقا اگر در مدرسهای پخش شود درنهایت منجر به رقص خواهد شد، بنابراین داشتن مجوز کافی نیست، بلکه باید شرایطی که در بخشنامههای دیگر درباره سرود مناسب آمده وجود داشته باشد. برای همین هم ما ترجیح دادیم که فعلا در برنامههایی مانند صبحگاه یا جشنهایی که پیش میآید یا موسیقی بیکلام استفاده کنیم یا اصلا موسیقی استفاده نکنیم تا تکلیف ماجرا روشن شود.»